На днешния ден през 1887 г. полският евреин Людвик Заменхоф публикува

...
На днешния ден през 1887 г. полският евреин Людвик Заменхоф публикува
Коментари Харесай

Людвик Заменхоф публикува първия учебник по изучаване на есперанто

На днешния ден през 1887 година полският евреин Людвик Заменхоф публикува книгата си " Международен език ", която е първият учебник по проучване на основания от него език есперанто.

Есперанто  е най-разпространеният неестествен интернационален помощен език. Първоначалното име на езика е Internacia Lingvo ( " Международен език “), а днешното му название идва от Doktoro Esperanto – псевдонимът, под който полският лингвист Людвик Земенхоф публикува " Първа книга “ ( " Unua Libro “), първото изложение на новия език, издадено през 1887 година.

Намерението на Заменхоф е да сътвори елементарен за научаване и политически безпристрастен език, който да служи като помощно средство в интернационалното другарство, насърчавайки мира и разбирателството сред народите. 

Езикът есперанто е основан в края на 70-те и началото на 80-те години на XIX век от Людвик Заменхоф, офталмолог и фен лингвист, роден в град Бялисток, през днешния ден в Полша, а по това време част от Руската империя. Стремежът му е да понижи напрежението сред хората от разнообразни култури, създавайки неутрално средство за другарство сред тях. Според думите му той е стимулиран за това от ситуацията в Бялисток:

" Мястото, където съм роден и където прекарах детството си, даде насоката на всички мои по-късни старания. В Бялисток жителите бяха разграничени на четири обособени групи: руснаци, поляци, немци и евреи. Всяка от тях говореше на собствен личен език и гледаше на всички останали като на врагове. В подобен град една сензитивна персона усеща по-остро от другаде нещастията, породени от езиковото разделяне, и вижда на всяка крачка, че разликата в езиците е първата или най-малко най-важната основа за разделянето на човешкото семейство на групи от врагове. Аз бях отгледан като идеалист – бях академик (в къщи), че всички хора са братя, а вън на улицата – на всяка крачка, че не съществуват хора, а единствено руснаци, поляци, немци, евреи и по този начин нататък. Това непрестанно измъчваше детския ми разсъдък, макар че мнозина биха се смели на сходна „ тъга за света “ у едно дете. Тъй като по това време смятах „ огромните “ за всесилни, аз постоянно си споделях, че когато порасна, сигурно ще унищожа това зло. "

След десетина години работа, през които Заменхоф превежда книги на есперанто и написа истинска прозаичност и стихове, през юли 1887 година той разгласява във Варшава  " Първа книга “ ( " Unua Libro “) - първата печатна граматика на новия език, който той в началото назовава просто " интернационален език “ (Internacia Lingvo). Начинанието му провокира интерес - в началото основно в Руската империя и в Централна Европа, а по-късно - и в Западна Европа, Америка, Китай и Япония. Първоначално учещите есперанто поддържат връзка основно посредством персонална преписка и периодически издания, само че през 1905 година е извършен първият международен есперантистки конгрес в Булон сюр Мер, Франция, по време на който Людвик Заменхоф е награден с ордена на Почетния легион. Оттогава сходни международни конференции се организират годишно - с изключение на годините на двете международни войни. 

В България есперанто се популяризира съвсем незабавно след излизането на " Първа книга “. Още в края на XIX век се появяват първите есперантски сдружения, а през 1907 година в Търново е учреден Български есперантски съюз. Негов формален орган е списание " Български есперантист ", което излиза от 1919 година.

За към 1000 души езикът е роден. Макар че той няма формален статут в никоя страна, през 1921 година той е предложен от Френската академия на науките, а през 1954 година с Резолюцията от Монтевидео получава самопризнание от ЮНИСКО, която открива публични връзки със Световната есперантска асоциация.

Има и няколко обекти, които са именувани в чест на езика есперанто:

Остров Есперанто - български дунавски остров по течението на реката в област Враца, община Оряхово.
Остров Есперанто край оостров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

 

Лю̀двик Ла̀заж Замѐнхоф  

(на полски: Ludwik Łazarz Zamenhof; на есперанто: Ludoviko Lazaro Zamenhof), с рождено име  Елиезер Леви Заменхоф  (Eliezer Lewi Samenhof) е полски доктор офталмолог, лингвист иполиглот от еврейски произход, основател на интернационалния език есперанто.

Учи медицина в Москва, само че продължава образованието си във Варшавския университет, където се дипломира. От 1884 година практикува в Еврейската болница във Варшава, а по-късно в частен кабинет. През 1886 година специализира офталмология във Виена.

През 1913 година Людвик Заменхоф е номиниран за Нобелова премия. Името на Заменхоф носят стотици улици и площади по света, както и два планетоида  в Слънчевата система.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР